Intressant

Fakta om sebra

Fakta om sebra


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sebraer (Equus spp), med sin bekanta hästliknande kroppsbyggnad och deras distinkta svartvita stripmönster, är bland de mest kända av alla däggdjur. De är infödda till både Afrikas slätter och berg; bergsebror klättrar över 6 000 fot höga.

Snabbfakta: sebraer

  • Vetenskapligt namn: Equus quagga eller E. burchellii; E. zebra, E. grevyi
  • Vanliga namn: Slätter eller Burchells sebra; Mountain Zebra; Grevys sebra
  • Grundläggande djurgrupp: Däggdjur
  • Storlek: Grevys och slättar, 8,9 fot; berg, 7,7 fot
  • Vikt: Plains and Grevys zebra, cirka 850-880 pund; bergsebra, 620 pund
  • Livslängd: 10-11 år
  • Diet: Herbivore
  • Befolkning: Slätter: 150.000-250.000; Grevys: 2.680; berg: 35 000
  • Livsmiljö: En gång utbredd i Afrika, nu i separata befolkningar
  • Bevarandestatus: Utrotningshotad (Grevys sebra), Sårbar (bergsebra), nära hotad (slät sebra)

Beskrivning

Zebror är medlemmar i släktet Equus, som också innehåller åsnor och hästar. Det finns tre arter av sebra: slätter eller Burchells sebra (Equus quagga eller E. burchellii), Grevys sebra (Equus grevyi) och bergsebra (Equus zebra).

Anatomiska skillnader mellan zebra-arterna är ganska sparsamma: I allmänhet är bergsebran mindre och har evolutionära skillnader i samband med att leva i bergen. Bergsebror har hårda, spetsiga hovar som är väl lämpade för att förhandla om sluttningarna och de har iögonfallande avsvängningar - en lös hudskikt under hakan som ofta ses i nötkreatur - vilket slätterna och Grevys zebror inte gör.

Olika arter av åsnor, inklusive den afrikanska vilda röven (Equus asinus), har några ränder (t.ex. Equus asinus har ränder på benets nedre del). Zebror är ändå den mest distinkta randiga av ekviporna.

Westend61 / Getty Images

Arter

Varje sebraart har ett unikt randmönster på pälsen som ger forskare en enkel metod för att identifiera individer. Grevys sebraer har en tjock svart hårig remsa på sin skrov som sträcker sig mot svansen och en bredare nacke än de andra sebrasorterna och en vit mage. Vanliga zebror har ofta skugga ränder (ränder i en ljusare färg som förekommer mellan de mörkare ränderna). Liksom Grevys zebror har vissa sebras i slätterna en vit mage.

Zebror kan korsa ras med andra medlemmar i equus: En slät sebra som korsas med en åsna är känd som en "zebdonk", zonkey, zebrass och zorse. Slätterna eller Burchells sebra har flera underarter: Grants sebra (Equus quagga boehmi) och Chapmans sebra (Equus quagga antiquorum). Och den nu utrotade kvaggan, en gång tänkt att vara en separat art, betraktas nu som en underart av slätternas sebra (Equus quagga quagga).

Livsmiljö och distribution

De flesta sebraarter lever i torra och halvtora slättar och savannor i Afrika: Slätterna och Grevys zebror har olika regioner men överlappar under migrationer. Bergsebror lever dock i de robusta bergen i Sydafrika och Namibia. Bergsebror är skickliga klättrare som bor bergssluttningar upp till 6 500 fot över havet.

Alla zebror är extremt mobila och individer har registrerats för att flytta avstånd på mer än 50 mil. Släkten zebror gör den längsta kända markdjuret migration, en enorm 300 miles mellan floden Chobe River i Namibia och Nxai Pan National Park i Botswana.

Kost och beteende

Oavsett deras livsmiljöer är zebror alla betare, bulk, grovfoder som behöver konsumera stora dagliga mängder gräs. De är också alla vandrande arter som vandrar säsongs- eller året runt beroende på säsongsbetonade vegetationsförändringar och livsmiljö. De följer ofta långa gräs som växer efter regnen och ändrar deras migrationsmönster för att undvika ogynnsamma förhållanden eller hitta nya resurser.

Berg och slättar sebror lever i familjegrupper eller harems, som vanligtvis består av en hingst, flera ston och deras unga avkommor. Icke-avelsgrupper av ungkarlar och tillfälliga fyllningar finns också. Under delar av året går harems- och ungkargrupperna samman och rör sig som besättningar, vars tidpunkt och riktning bestäms av säsongsbetonade vegetationsförändringar i livsmiljön.

Uppfödda män kommer att försvara sina resursområden (vatten och mat) som sträcker sig mellan en och 7,5 kvadrat miles; hemintervallet för icke-territoriella zebror kan vara så stora som 3 800 kvadrat miles. Manliga slätter zebror avvärjer rovdjur genom att sparka eller bita dem och har varit kända för att döda hyener med en enda spark.

Robert Muckley / Getty Images

Reproduktion och avkomma

Kvinnliga zebror är sexuellt mogna vid tre års ålder och föder mellan två och sex avkom under deras livstid. Graviditetsperioder är mellan 12 och 13 månader, beroende på art, och den genomsnittliga kvinnan föder ungefär varannan år. Manlig fertilitet är mycket mer varierande.

Den reproduktiva parningen spelas olika ut för olika arter. Medan slätter och bergsebror utövar den haremstrategi som beskrivs ovan, går Grevys sebrahunnor inte med i hanar i harems. Istället bildar de lösa och övergående föreningar med många andra kvinnor och män, och kvinnor i olika reproduktiva tillstånd grupperar sig i uppsättningar som använder olika livsmiljöer. Män förenar sig inte med kvinnorna; de upprättar helt enkelt territorier runt vatten.

Trots sin stabila långsiktiga haremstruktur, sammanflätas zebror ofta i besättningar, och bildar flerhane- eller unihandgrupper, vilket ger polygama möjligheter för män och polyandros möjligheter för kvinnor.

Diana Robinson Photography / Getty Images

Bevarandestatus

Grevys zebra listas av IUCN som hotad; bergsebraen som sårbar; och slätterna sebra som nära hotade. Zebror gick en gång över alla livsmiljöer i Afrika, med undantag för regnskogar, öknar och sanddyner. Hot för alla av dem inkluderar livsmissförluster till följd av torka i samband med klimatförändringar och jordbruk, fortsatt politisk omvälvning och jakt.

Källor

  • "Om sebraer." Yale Peabody Museum of Natural History, 2018.
  • Gosling, L.M., et al. Equus zebra. IUCNs röda lista över hotade arter e.T7960A45171906, 2019.
  • Hoekstra, Jon. "Stora upptäckter händer fortfarande - sebror gör Afrikas längst kända territoriella migration av vilda djur." Världsnaturfonden, 27 maj 2014.
  • King, S.R.B. och P.D. Moehlman. "Equus quagga." De IUCN: s röda lista över hotade arter e.T41013A45172424, 2016.
  • Rubenstein, D. et al. "Equus grevyi." IUCNs röda lista över hotade arter e.T7950A89624491, 2016
  • Walker, Martha. "Equus zebra: bergsebra." Animal Diversity Web, 2005.



Kommentarer:

  1. Jocelina

    Jag tror att det alltid finns en möjlighet.

  2. Paiton

    Jag tror att misstag görs. Jag kan bevisa det. Skriv till mig i PM, diskutera det.

  3. Stevon

    I think is missing.

  4. Abdalrahman

    Det här ämnet är bara fantastiskt :), intressant för mig)))

  5. Jamal Al Din

    You must say this - the mistake.



Skriv ett meddelande

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos