Intressant

Leopard Fakta

Leopard Fakta



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Leoparder (Panthera pardus) är en av fem arter av den stora kattgenus Panthera, en grupp som också inkluderar tigrar, lejon och jaguarer. Dessa vackra rovdjur är föremål för filmer, legender och berättelser och är vanliga i fångenskap. Det finns nio officiella underarter av leoparder, såväl som flera föreslagna underarter. Leoparder anses vara sårbara, hotade eller kritiskt hotade djur i olika områden av deras sortiment, vilket inkluderar delar av Afrika och Asien.

Snabbfakta: Leoparder

  • Vetenskapligt namn: Panthera pardus
  • Vanliga namn: Leopard, pard, pardus, panter
  • Grundläggande djurgrupp:Däggdjur
  • Storlek: 22-22 tum lång, 35-75 tum lång
  • Vikt: 82-200 pund
  • Livslängd: 21-23 år
  • Diet: Rovdjur
  • Livsmiljö:Afrika och Asien
  • Bevarande Status:Utrotningshotad eller nära hotad beroende på plats

Beskrivning

Basfärgen på leopardens päls är krämgul på magen och den mörknar något till en orange-brun på baksidan. En doppning av solida svarta fläckar finns på leopardens ben och huvud. Dessa fläckar bildar cirkulära rosettmönster som är gyllene eller umberfärgade i mitten. Rosetterna är mest framträdande på jaguars rygg och flanker. Fläckar på leopardens nacke, mage och lemmar är mindre och bildar inte rosetter. Leopardens svans har oregelbundna lappar som, på spetsen av svansen, blir mörkringade band.

Leoparder har en rad olika färg- och mönstervariationer. Som många arter av katter, uppvisar leoparder ibland melanism, en genetisk mutation som får djurets hud och päls att innehålla stora mängder av det mörka pigmentet som kallas melanin. Melanistiska leoparder kallas också svarta leoparder. Dessa leoparder ansågs en gång vara en separat art från icke-melanistiska leoparder. Vid noggrann inspektion blir det uppenbart att bakgrundsfärgen är mörk men rosetterna och fläckarna är fortfarande närvarande, bara dold av den mörkare underrocken. Leoparder som bor i ökenområden tenderar att vara blekgulare än de som bor i gräsmarker. Leoparder som bor i gräsmarker har en djupare gyllene färg.

Leoparder har kortare ben än många andra stora kattarter. Deras kropp är lång och de har en relativt stor skalle. Leoparder liknar jaguarer i utseende men deras rosetter är mindre och saknar en svart fläck i mitten av rosetten.

Fullvuxna leoparder kan väga mellan 82 och 200 pund. Leopardens livslängd är mellan 12 och 17 år.

Rudi Hulshof / Getty Images

Livsmiljö och distribution

Det geografiska utbudet av leoparder är bland de mest utbredda av alla stora kattarter. De bebor gräsmarkerna och öknarna i Afrika söder om Sahara inklusive Väst-, Central-, Syd- och Östafrika samt Sydostasien. Deras sortiment överlappar inte med jaguarer, som är infödda i Central- och Sydamerika.

Kost och beteende

Leoparder är köttätare, men deras kost är bland de bredaste av alla kattarter. Leoparder lever främst på stora bytesarter som hovdjur. De lever också av apor, insekter, fåglar, små däggdjur och reptiler. Leopards diet varierar beroende på deras plats. I Asien inkluderar deras byte antiloper, chitaler, muntjacs och stavar.

Leoparder jaktar huvudsakligen under natten och är skickliga att klättra och bär ofta sitt byte till träd där de matar eller döljer fångsten för senare användning. Genom att mata in träd, undviker leoparder att bli störda av fångare som sjakaler och hyener. När en leopard fångar stora byten kan den upprätthålla dem så länge som två veckor.

Anup Shah / Getty Images

Reproduktion och avkomma

Leoparder har flera kompisar och reproducerar året runt; kvinnor lockar potentiella kamrater genom att utsöndra feromoner. Kvinnor föder två till fyra ungar efter en dräktighet på cirka 96 dagar och producerar vanligtvis ett kull var 15 till 24 månader.

Leopardungar är små (cirka två kilo vid födseln) och tillbringar sin första levnadsvecka med slutna ögon. Cub lär sig att gå på ungefär 2 veckor gammal, lämna den i ungefär sju veckor och avvänjas av tre månader. De är oberoende vid 20 månaders ålder, men syskon kan stanna tillsammans i flera år och unga leoparder stannar ofta i det område där de föddes.

Dietmar Willuhn / Getty Images

Bevarandestatus

Leoparder är fler än någon av de andra stora katterna, men enligt Animal Diversity Web

"Leoparder minskar i delar av sitt geografiska intervall på grund av förlust av livsmiljöer och fragmentering och jakt efter handel och skadedjursbekämpning. Som ett resultat listas leoparder som" nära hotade "på IUCNs röda lista över hotade arter."

Insatser pågår för att skydda de flesta av deras sortiment i Västafrika, men antalet krymper fortfarande; fem av de nio underarter av leopard anses nu vara hotade eller kritiskt hotade:

  • Panthera pardus nimr - Arabisk leopard (CR Kritiskt hotad)
  • Panthera pardus saxicolor - Persisk leopard (EN hotad)
  • Panthera pardus melas - Javan leopard (CR Kritiskt hotad)
  • Panthera pardus kotiya - Sri Lankas leopard (EN hotad)
  • Panthera pardus japonensis - Nordkinesisk leopard (EN hotad)
  • Panthera pardus orientalis - Amur leopard (CR Kritiskt hotad)

Källor

  • Burnie D, Wilson DE. 2001. Djur. London: Dorling Kindersley. s. 624.
  • Guggisberg C. 1975. Världens vilda katter. New York: Taplinger Publishing Company.
  • Hunt, Ashley. “Panthera Pardus (Leopard).”Animal Diversity Web, animaldiversity.org/accounts/Panthera_pardus/.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos