Info

Fakta om den hotade Vaquita

Fakta om den hotade Vaquita


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Vaquita (Phocoena sinus), även känd som Kaliforniens golfbåge hamnen, cochito eller Marsopa vaquita är den minsta valgrön. Det är också en av de mest hotade, med bara cirka 250 kvar.

Ordet vaquita betyder "liten ko" på spanska. Dess artnamn, sinus är latin för "bukten" eller "bukten", med hänvisning till vaquitas lilla område, som är begränsat till kustvatten utanför Baja-halvön i Mexiko.

Vaquitas upptäcktes ganska nyligen - arten identifierades först baserat på dödskallar 1958 och levande exemplar observerades inte förrän 1985. Du kan läsa mer om vaquitas upptäckt här.

Beskrivning

Vaquitas är cirka 4-5 fot långa och väger cirka 65-120 pund.

Vaquitas är grå, med mörkare grå på ryggen och ljusare grå på undersidan. De har en svart ögonring, läppar och haka och ett blekt ansikte. Vaquitas blir ljusare i färg när de åldras. De har också en igenkännbar triangulär formad ryggfena.

Vaquitas är blyga kring fartyg och finns vanligtvis enskilt, i par eller i små grupper om 7-10 djur. De kan stanna under vattnet under lång tid. Kombinationen av dessa egenskaper kan göra vaquitas svåra att hitta i naturen.

Klassificering

  • Rike: Animalia
  • Provins: Chordata
  • subphylum: Vertebrata
  • super: Gnathostomata, Tetrapoda
  • Klass: Mammalia
  • Underklass: theria
  • Beställa: Cetartiodactyla
  • Underordning: Cetancodonta
  • Underordning: Odontoceti
  • infraorderen: Cetacea
  • super: Odontoceti
  • Familj: Phocoenidae
  • Släkte: Phocoena
  • Arter: sinus

 

Livsmiljö och distribution

Vaquitas har ett av de mest begränsade hemområdena av alla valar. De bor i den norra änden av Kalifornien viken, utanför Baja-halvön i Mexiko, i skumma, grunt vatten inom cirka 13,5 mil från stranden. Klicka här för en observationskarta.

Matning

Vaquitas livnär sig av skolgångfiskar, kräftdjur och bläckfiskar.

Liksom andra odontoceter hittar de sitt byte med ekolokalisering, vilket liknar sonar. Vaquita avger högfrekventa ljudpulser från ett organ (melonen) i huvudet. Ljudvågorna studsar bort föremål runtom dem och tas emot tillbaka i delfins underkäken, överförs till det inre örat och tolkas för att bestämma rovets storlek, form, plats och avstånd.

Vaquitas är tandvalar och använder sina spadformade tänder för att fånga sitt byte. De har 16-22 par tänder i överkäken och 17-20 par i underkäken.

Fortplantning

Vaquitas är sexuellt mogna vid 3-6 års ålder. Vaquitas mate i april-maj och kalvar födas i månaderna februari-april efter en 10-11 månaders graviditet. Kalvarna är cirka 2,5 fot långa och väger cirka 16,5 pund vid födseln.

Den maximala kända livslängden för en individuell vaquita var en kvinna som levde 21 år.

Bevarande

Det finns uppskattningsvis 245 vaquitas kvar (enligt en studie från 2008), och befolkningen kan minska med så mycket som 15% varje år. De listas som "kritiskt hotade" på IUCNs röda lista. Ett av de största hoten mot vaquitas är intrassling eller att fångas som bifångst i fiskeredskap, med uppskattningsvis 30-85 vaquitas tagits av fisket varje gång (Källa: NOAA).

Den mexikanska regeringen började utveckla en plan för återhämtning av Vaquita 2007 och gjorde ansträngningar för att skydda vaquita, även om de fortsätter att påverkas av fisket. Klicka här för att lära dig hur du kan hjälpa vaquitas.

Referenser och ytterligare information

  • Gerrodette, T., Taylor, B.L., Swift, R., Rankin, S., Jaramillo-Legorreta, A.M., och L. Rojas-Bracho. 2011. TI - En kombinerad visuell och akustisk uppskattning av överflöd från 2008 och förändring i överflöd sedan 1997 för vaquita, Phocoena sinus. Marine Mammal Science, 27: 2, E79-E100.
  • Marine Mammal Commission. Vaquita (Phocoena sinus). Åtkom 31 maj 2012.
  • NOAA fiskerikontor för skyddade resurser. 2011. Gulf of California Harbour Porpoise / Vaquita / Cochito (Phocoena sinus). Åtkom 31 maj 2012.
  • OBIS-SEAMAP. Gulf of California Harbour Porpoise (Phocoena sinus). Åtkom 31 maj 2012.
  • Perrin, W. (2010). Phocoena sinus Norris & McFarland, 1958. I: Perrin, W.F. World Cetacea databas. Åtkomst till: World Register of Marine Species på //www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=343897. Åtkom 31 maj 2012.
  • Phocoena sinus, I Palomares, M.L.D. och D. Pauly. Redaktörer. 2012. SeaLifeBase. World Wide Web elektronisk publikation. www.sealifebase.org, version (04/2012). Åtkom 31 maj 2012.
  • Rojas-Bracho, L., Reeves, R.R., Jaramillo-Legorreta, A. & Taylor, B.L. 2008. Phocoena sinus. I: IUCN 2011. IUCN: s röda lista över hotade arter. Version 2011.2 ... Öppnad 29 maj 2012.
  • Rojas-Bracho, L. P. sinus. Åtkom 31 maj 2012.
  • Vaquita: Sista chansen för ökenpisen. Åtkom 31 maj 2012.
  • Viva Vaquita. Åtkom 31 maj 2012.

 

 


Titta på videon: Focus on Species: Vaquita Phocoena sinus (Maj 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos