Ny

Vad är en stolthet för lejon?

Vad är en stolthet för lejon?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Lejonet (Panthera leo) har ett antal egenskaper som skiljer det från de andra vilda rovdjurskatterna i världen. En av de viktigaste skillnaderna är dess sociala beteende. Medan vissa lejon är nomadiska och reser och jakter individuellt eller i par, bor de flesta lejon i en social organisation som kallas en stolthet. Det är en egenskap som är ganska unik bland världens stora kattarter, varav de flesta är ensamma jägare under hela sitt vuxna liv.

Organisationen av en stolthet

Storleken på en lejonstolthet kan variera mycket, och strukturen skiljer sig mellan afrikanska och asiatiska underarter. I genomsnitt består en lejonstolthet av cirka tre män och ett dussin kvinnor, tillsammans med deras unga (även om stolthet med så många som 40 djur har observerats). I de sällsynta asiatiska underarterna delar dock lejon sig i könsspecifika stolthet där hanar och kvinnor förblir i separata grupper utom för parningstid.

I den typiska afrikanska stoltheten utgör kvinnorna kärnan i gruppen och förblir i allmänhet samma stolthet från födseln till döden - även om kvinnor ibland utvisas från stoltheten. Som ett resultat av att de förblir i samma stolthet under hela deras livstid är kvinnliga lejon i allmänhet släkt med varandra. På grund av denna varaktighet anses lejonstolor vara matriarkala i sin sociala struktur.

Manliga lejoners roll

Hanungar kvar i en stolthet i cirka tre år, varefter de vandrar nomader i cirka två år tills de antingen tar över en befintlig stolthet eller bildar en ny omkring 5 års ålder.

Vissa manliga lejon förblir nomader för livet. Dessa långvariga nomadiska män reproducerar sällan, eftersom de flesta bördiga kvinnor i stolthet skyddas från utomstående av dess medlemmar. I sällsynta tillfällen kan en grupp nya manliga lejon, vanligtvis unga nomader, ta över en befintlig stolthet; under denna typ av övertagande kan inkräktarna försöka döda avkommorna till andra män.

Eftersom livslängden för manliga lejon är betydligt mindre än hos kvinnor, är deras tjänstgöring inom en stolthet relativt kort. Hanar är i sin främsta tid från åldrarna 5 till 10. När de inte längre är kapabla att fadra ungar, förvisas de oftast från stoltheten. Män förblir sällan en del av stoltheten i mer än tre till fem år. En stolthet med äldre män är mogen för övertagande av grupper av unga nomadmän.

Wn Xin / EyeEm / Getty Images

Stolthet beteende

Ungar i en viss stolthet föds ofta nära samma tid, och kvinnorna fungerar som kommunala föräldrar. Kvinnorna suger varandras unga, men svagare avkommor lämnas rutinmässigt för att sköta sig själva och dör ofta till följd av det.

Lions jaktar vanligtvis med andra medlemmar av sin stolthet. Vissa experter teoretiserar att det är den jaktfördel som en stolthet erbjuder i de öppna slätter som kan ha lett till utvecklingen av den stolthets sociala strukturen. Sådana jaktområden är befolkade av stora bytesdjur, av vilka vissa kan väga så mycket som 2 200 pund-görande jakt i grupper en nödvändighet. (Nomadiska lejonar är mer benägna att föda på mindre rov som väger så lite som 30 kilo.)

En lejonstolthet tillbringar mycket tid i ledighet och sömn, med män som patrullerar omkretsen för att skydda sig mot inkräktare. Inom stolthetsstrukturen leder kvinnor jakten på rov. Stoltheten samlas till festen efter mordet och kretsar mellan sig.

Medan de inte leder jakten i en stolthet, är nomadiska manliga lejon mycket skickliga jägare eftersom de ofta tvingas jaga små, mycket snabba vilt. Oavsett om det är i grupper eller ensam, är lejonjaktstrategin i allmänhet långsam, tappar efter patienten följt av korta hastigheter att attackera. Lions har inte bra uthållighet och klarar sig inte bra i långa sysselsättningar.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos